TME nedir?
TME, TemporoMandibulerEklem kelimelerinin kısaltılmasıdır. Çene eklemi anlamına gelir. Alt çeneyi kafatasına bağlayan eklemdir.
İnsan hayatında çok önemli bir yere sahip olan çene eklemindeki en küçük bir rahatsızlık bile çok ciddi engellemelere, yeme içme konuşma problemlerine, dolayısıyla da hayat konforunda büyük bir düşüşe neden olur.
Çene eklemi birçok sistemik hastalık, kas ve iskelet sistemi hastalıklarından etkilenebilir, ancak en çok çene eklemi rahatsızlığı çene ve diş bozukluklarına bağlı kronik travmalardan dolayı oluşur. Diş ve Çene yapısındaki bozukluklar, çene eklemlerinin simetrik ve dengeli çalışmasını bozarak uzun dönemli travmalar oluştururlar. Bu durum zaman içinde eklem içindeki kas ve kıkırdak sisteminin hasar görmesine sebep olur.
Çene ekleminden gelen sesler bir çene eklem rahatsızlığının belirtisi olabilir. Bu seslerin ne zaman ve nasıl başladığı, hangi dönemlerde ortaya çıktığı ve sese eşlik eden ağrının olup olmadığı önemlidir. Bu yüzden çene ekleminden gelen sesler mutlaka incelenmelidir.
Çene eklemi hastalıkları çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Hangi tedavi yönteminin uygun olduğunu belirlemek için klinik ve radyolojik bir dizi inceleme yapar; bunun sonucunda en uygun tedavi seçeneğini belirleriz.
Eğer eklemde ağrı veya fonksiyon eksilmesi yoksa, sadece “klik “ sesi duyuluyorsa daha geniş çaplı bir inceleme ve takip gerekebilir. Ancak ısırma, çiğneme, konuşma, esneme gibi fonksiyonlarda ağrı veya açmada kısıtlanma varsa tedavi yapılmalıdır. TME problemleri ayırıcı teşhis konulduktan sonra eğer problem kas kökenli ise masseter botoxu, eğer dişsel kökenli ise splint tedavisi ya da sorun hem kassal hem de diş kökenli ise hem masseter botoxu hem de splintin birlikte uygulanması ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.